Baška Voda

Baska Voda port Baska Voda marine Baska voda promenade Baska Voda promenade Baska Voda beach beach Baska Voda
Baska voda beach Baska Voda beach Baska Voda promenade Baska voda port Baska Voda marine Baska Voda promenade
Baska Voda port Baska Voda promenade Baska Voda port Baska voda beach Baska Voda beach Baska Voda Makarska Riviera
Baska Voda promenade Baska Voda port

Općina Baška Voda obuhvaća naselje Baška voda, naselja Bast i Topići sa sjeverne strane i sa istočne strane naselja Promajnu, Bratuš i Krvavicu, te odmarališta Dječje selo i Baško Polje. Općina broji oko 2924 stanovnika.

Naziv Baška Voda spominje se još 1688.g. na geografskoj karti kartografa Coronelli, pod imenom "Basca", a današnji naziv Baška Voda zabilježen je 1724.god. u ostavinskoj listini braće Staničić iz Basta iz čega se uočava da je naselje dobilo ime po jakom izvoru vode koji je površinski tekao u samom centru mjesta. Prema radovima Dr.fra Karla Jurišića navodi se kako su Bašku Vodu naseljavali stanovnici iz Basta po dolasku Turaka sa Makarskog primorja.

U Baškoj Vodi su nađeni tragovi života stari preko tri tisuće godina. Prve tragove naseljavanja nalazimo u razdoblju ranoga brončanoga doba ,1700 - 1500 godina prije Krista. U to vrijeme se na prostoru obliznjega Basta i na brdašcu Gradina u Baškoj Vodi formiraju gradinska naselja utvrđena širokim kamenim suhozidom unutar kojega su bile razmještene nastambe građene od drvenih gredica i šiblja obljepljenih zemljom. Cijela Baška Voda obiluje brojnim pronalascima, od kojih su posebno vrijedni na lokaciji „Gradina“. Danas u muzeju možete vidjeti pronađene predmete koji su iz vremena prije Krista. Svakako preporućavamo da posjetite crkvu Sv. Lovre iz 1750.g. i crkvu Sv. Nikola Putnik iz 1889.g.

Danas je Baška Voda jedno od najatraktivnijih mjesta na Makarskoj rivijeri. S prekrasnim plažama i čistim morem,prekrasnim prirodnim okruženjem i biokovskom zaštitom malo joj tko može odoljeti.
Prvi sagrađeni hotel u Baškoj vodi bio je hotel „Slavija“ koji je 1936.g. u Londonu osvojio Zlatnu medalju za konfort, kulinarstvo i kvalitetu vina. Ostali također jako atraktivni hoteli su: „Dubravka“, „Horizont“, „Hrvatska“, TN „Uranija“, „Bacchus“, „Milenij“, „Gađa“.

Baška Voda obiluje raznim ugostiteljskim objektima, resrtoranima s tradicionalnim jelima, slasticama, te konobe s najboljim vinima i dalmatinskim pršutom koji je nezaobilazna delicija u ovom mjestu podno Biokova.

Za sve one koje je teško zadržati na jednom mjestu tu se nalazi ponuda raznih putovanja i izleta: Park prirode Biokovo ,Slapovi Krke ,Plavo i Crveno jezero ,Kanjon Cetine , Slap Velika Gubavica, Split ,Salona ,Trogir ,Dubrovnik ,Vrgorac, Međugorje, Mostar, Hvar, Brač, Korčula , Makarska Riviera by night ,Rafting na Cetini ,Fish piknik i ostalo.

Mladi i svi oni koji se tako osjećaju mogu se zabaviti u večernjim satima na raznim mjestima night clubovi, discotheque, barovi uz more, i dr. Dnevni načini zabave su, odbojka na pijesku, parasailing,paragliding ,planinarenje, škola ronjenja, skijanje na moru.......

Svakako posjetite Bašku Vodu jer kako je 1840.g. napisao poznati medicinski stručnjak iz Venecije, dr. A. A. Frari, da je ovo mjesto „... gdje sve odiše životom i snagom, i gdje sami čovjek na umoru ponovno oživljava“.

E.R


Customer support

Recommend this site to Your friend

Privatni smještaj u Baškoj Vodi:


Apartmani Coco

Rent-a-boat

 

 

 

Croatian
 
English
 
German
 
Swedish
 
Hungarian
Slovakian