BIOKOVO

Kad bi pitali bilo kojeg stanovnika Makarskog primorja šta za njega znaći ta planina, vjerojatno će te naići na slične odgovore. Biokovo je u srcu svakog stanovnika Makarskog primorja, oni zajedno s njim žive od rođenja, navikli su na njegovu blizinu, dive mu se i nastoje ga očuvati koliko umiju i znaju. Svaki stanovnik će vam reći da je odlazak na Biokovo "Raj za odmor".

Biokovo se nadvilo nad Makarskom poput diva koji grli svoju krasoticu i čuva je od sveg zla.

Planina Biokovo je jedna od najljepših planina u primorju. Ona je najduža i najviša planina u Dalmaciji. Proteže se od prijevoja Dubci (288 m) prema istoku do ušća rijeke Neretve (dugo 36 km, široko do 9,5 km). Najviši vrh planine Biokovo je sv.Jure (1762 m), zatim neki od poznatijih vrhova su: V.Troglav (1659 m), Sv.Ilija (1640 m), Kimet (1536 m), Štropac (1450 m), vrh Vošac koji se nalazi iznad Makarske (1412 m), Šibenik (1314 m), Sinjal (1333 m).

S južne strane Biokova pruža se nezamislivi pogled na Makarsko primorje, Jadransko more i otoke, a sa sjeverne strane pruža se prekrasan pogled na cijelu Imotsku krajnu, Imotsko polje i Vrgorac.

Biokovo je kroz povijest promjenilo mnogo naziva od kojih su nama danas poznata samo tri: Adrion i Mons Slavonum, imena koja su mu dali stranci i Biokovo, jedini naziv koji su mu dali domaći ljudi koji na ovom području borave već trinaest stoljeća.

Biokovo se pretežno sastoji od vapnenca, te stoga na njemu prevladavaju različiti oblici kraškog reljefa: dolci, jame, špilje, škrape.

JAME LEDENICE- najpoznatija je jama ledenica na Dusima duboka oko 100m.

Biokovo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. U Biokovskim špiljama pronađeno je čak 25 vrsta endema (podzemnih kornjaša, striga, paukova, lažištipavaca, špiljskih puževa i dr.). Od beskralješnjaka tu se nalaze različite vrste leptira, kornjaša trčca, osa listarica i dr., a od kralješnjaka poznate su različite vrste vodozemaca, gmazova, ptica, sisavaca. Životinje koje će zapaziti svaki posjetitelj (pa čak i onaj koji nema namjeru istraživati životinjski svijet na Biokovu), su balkanske divokoze (Rupicapra rupicapra balanica L.), te mufloni (Ovis orientalis musimon P.).

 

Sve životinje u Parku prirode Biokovo su zakonom zaštićene (Bernska konvencija), kao i biljne vrste.

U podnožju Biokova kao sastavni dio Parka prirode Biokovo nalazi se "Botanički vrt Kotišina" (na 400 m nadmorske visine). Botanički vrt se nalazi iznad istoimenog sela Kotišina. Utemeljitelj je dr. fra Jure Radić (1920.-1990.), franjevac i znanstvenik. To nije specifičan oblik botaničkog vrta, naime to je ograđeni dio prirode oko 16,5 ha gdje se nalaze prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom (oko 300 samoniklih biljki). Kroz vrt vode pješčane staze kojima se posjetitelji mogu slobodno kretati i razgledavati blagodati prirode. Na ulazu u botanički vrt Kotišina na stijeni se nalaze uklesane riječi dr. fra Jure Radića:

"OČIMA PAMEĆU SRCEM

PO ONOM ŠTO SE VIDI

DO ONOGA ŠTO SE NE VIDI"

Na samoj litici uz planinu Biokovo nalaze se ostaci zidine velikog Kaštela objekta iz 17 stoljeća. U Kotišini također možete posjetiti i crkvu Sv. Ante koja je građena u razdoblju od 1901. Do 1903.god. na mjestu nekadašnje stare crkve za koju postoji podatak da je bila obnovljena 1672. god. Kao dokaz njezina postojanja očuvan je samo jedan zapis, spomen ploča koja je uzidana u današnjoj crkvi, koja govori o posvećenju crkve 17.04.1681.god. koju je u doba turske vladavine obavio biskup Lišnjić.

Kao stanovnica Makarske kažem vam da ljepotu koju Biokovo ima nije moguće samo opisati, to jednostavno trebate doživjeti.

KAKO POSJETITI BIOKOVO?

Ako želite bezbrižno uživati u planinskom krajoliku, kontaktirajte na s na makarska.online@gmail.com i mi ćemo za vas organizirati izlet na Biokovo i pobrinuti se da posjetite sve najbitnije lokacije.

Na Biokovo možete ući vozilom na glavni ulaz na predjelu Staza koji se nalazi na 6. km Državne ceste Makarska - Vrgorac. Biokovska cesta duga je 23 km i njome se prometuje isključivo na vlastitu odgovornost. Cesta je uska i zahtjeva dobre vozačke vještine pri mimoilaženju s vozilima iz suprotnog smjera!

Park možete posjetiti i pješice glavnom cestom ili korištenjem planinskih staza uz poštivanje unutarnjeg reda i pravila ponašanja u Parku i uz posebne uvjete. Ukoliko ste se odlučili za pješačenje planinskim stazama savjetujemo vam da se najprije konzultirate s "HPD BIOKOVO" ( Hrvatsko planinarsko društvo Biokovo - Dalmatinska 5, 21 300 Makarska, Hrvatska, tel/fax: 00 385 21 616 455). Poznata planinska staza iz Makarske:

Makarska ---- Makar ---- Vošac ---- Sv.Jure (oko 6 h)

Posjetitelji su dužni za razgledavanje (ukoliko idu preko glavnog ulaza) kupiti ulaznicu na glavnom ulazu i čuvati je do izlaska iz Parka. Cijena je 40 kn po osobi.

POZOR!

Ukoliko krenete na Biokovo svakako u slučaju nesreće uz sebe morate imati ove brojeve telefona:

Hitna služba : 112 povezana je s policiojm, hitnom pomoći, vatrogascima, gorskom službom spašavanja,

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) – Makarska: 091/ 721 – 0011,


UGODAN BORAVAK!

E.PJesen u Makarskoj


Proljeće u Makarskoj

Korisnička podrška

Privatni
Smještaj: